زنجیره سرد

زنجیره سرد

امروزه میل به مصرف محصولات تازه و بدون مواد نگهدارنده شیمیایی در سرتاسر جهان و تغییر عادات مصرف، باعث توسعه روزافزون زنجیره سرد و صنایع زیرمجموعه آن شده است. مازند سرما کیا با ارائه خدمات حمل و نقل‌یخچالدار، بخش های مختلف زنجیره سرد را در اختیار کسب و کار شما قرار خواهد داد.

زنجیره سرد چیست؟

عبارت زنجیره سرد را بیشتر در حوزه دارو و نمونه های آزمایشگاهی علی الخصوص واکسن شنیده ایم. اما این عبارت دارای مفهوم بسیار گسترده ایست. زنجیره سرد اشاره به نوعی از زنجیره تامین دارد که به تولید، نگهداری، حمل و توزیع محصولات حساس به دما یا فسادپذیر در محدوده دمایی معین می پردازد. سیستم یکپارچه ای از افراد و تجهیزات سرمایشی ثابت و سیار که تولید، بسته بندی، ذخیره سازی و توزیع محصول را در دمای مورد نظر و کنترل شده تضمین می نماید. 

زنجیره سرد جهت اطمینان از سلامت و کیفیت محصول در نقطه مصرف، هم چنین کاهش هدررفت کالا بخصوص مواد غذایی در طول زنجیره تامین حائز اهمیت است. دورریز مواد غذایی از جمله فاکتورهای مهم در مقوله گرم شدن کره زمین و تغییرات اقلیمی است. حدود یک سوم مواد غذایی تولید شده در کل جهان هر ساله دور ریخته می شود.

زنجیره سرد

اهمیت زنجیره سرد

وجود زنجیره سرد برای انتقال محصولات فاسد شدنی ، افزایش عمر مفید آنها ، حفظ خواص آنها ،همچنین در حمل و نقل محصولات دارویی که در اثر تغییر ناگهانی به سرما یا گرما بسیار حساس هستند، اهمیت دارد. علاوه بر حمل موارد ذکر شده، لازم است سیستم پشتیبانی و تعمیر و نگهداری مداوم و پیشگیرانه تجهیزات خنک کننده برای پیش بینی خرابی ها انجام شود.


زنجیره سرد از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

زنجیره سرد شامل چهار بخش اصلی است:

  1. سیستم های سردکننده: شامل تجهیزات و فناوری های سرد کننده پیش از تولید و سیستم های سرد کننده محصول نهایی می باشند که انواع سیستم های IQF و سرد کننده های خشک تحت خلاء را در بر می گیرد.
  2. انبارش سرد: انبارش‌سرد شامل انواع سردخانه های تک مداره و دو مداره جهت حفظ مواد اولیه یا انبارش پیش تولید یا قسمت دپوی محصول نهایی می باشد. مدیریت سردخانه به لحاظ رعایت چیدمان اصولی و روش های انبار داری صحیح و متناسب در کاهش هزینه ها تاثیر بسزایی دارد. 
  3. حمل و نقل سرد: حمل و نقل‌یخچالدار شامل حمل محصولات در محدوده ی دمایی معین از نقطه ای به نقطه دیگر است که بوسیله ناوگان های حمل یخچالدار یا اصطلاحا سردخانه دار انجام می گیرد. از جمله نیسان یخچالدار، ایسوزو، تک و جفت یخچالدار و تریلی های یخچالدار و یا با استفاده از کول باکس های معمولی و هوشمند یا کانتینر های یخچالدار 20 و 40 فوت. این محفظه های سرد سیار دو نوع عمده دارند. نوع فعال که قابلیت کاهش دمای بار را دارد و نوع غیر فعال که فقط یک یونیت حفظ دما به حساب می آید.
    چیدمان اصولی و بسته بندی صحیح در حمل و نقل یخچالدار و رسیدگی از جهت تعمیرات و نگهداری تجهیزات ناوگان حمل همینطور استفاده از رانندگان خبره و آموزش دیده ریسک آسیب به محموله را بسیار کاهش می دهد. همینطور استفاده از ابزار های فناوری مثل GPS، ترموگراف و ترمومتر های هوشمند و CCM و فریزر واچ ها برای کنترل دمای محموله و لوکیشن در طول مسیر حمل خصوصل مسیر های طولانی و ترانزیتی می تواند مزیت ویژه ای برای صاحب بار به همراه داشته باشد.
  4.  پخش سرد: پخش مویرگی سرد شامل توزیع محصول در نقطه خرید مصرف کننده نهایی است. محصولاتی که در زنجیره سرد قرار می گیرند غالبا فسادپذیر بوده و سرعت و دقت توزیع برای این محصولات پر اهمیت تر است. بنابراین تامین به موقع ماشین یخچالدار مناسب و متولی پخش متخصص جهت کنترل مسیر ها و همکاری سازنده با واحد فروش جهت حل چالش های پیش بینی نشده در نقطه تحویل اهمیت زیادی دارد.

پخش لجستیک سرد

چه محصولاتی نیازمند زنجیره سرد یا حمل یخچالدار هستند؟

گروه های متنوع و بسیاری از محصولات نیازمند زنجیره سرد می باشند. از آن جمله مواد غذایی است که بیشترین سهم این صنعت را به خود اختصاص می دهد. نگهداری و حمل گوشت و مرغ و انواع پروتئین ها، لبنیات، میوه و سبزیجات، غذاهای منجمد و بسیاری دیگر از گروه های مواد غذایی فسادپذیر نیازمند ایجاد زیر ساخت زنجیره سرد می باشند. در صنایع دارویی و آزمایشگاهی جهت نگهداری نمونه های بیولوژیک مانند جنین، خون، پلاسما، آنزیم، برخی از دارو ها و بویژه واکسن ها که نسبت به حرارت یا یخ زدگی حساس می باشند زنجیره سرد یک نیاز اساسی است. در نهایت بسیاری از مواد شیمیایی مثل انواع رنگ ها، چسب ها، سموم و مواد شیمیایی حساس به دما باید در محدوده دمایی خاصی نگهداری و توزیع گردند.

باید به این نکته توجه داشت که لازم نیست تمام محموله های زنجیره سرد در دماهای زیر صفر حمل شوند. به عنوان مثال، در زمستان، برخی از میوه ها و سبزیجات باید گرم نگه داشته شوند تا بافتشان حفظ شود یا ماندگاری بیشتری داشته باشند. محموله های زنجیره سرد مختلف برای نگهداری به دما و شرایط محیطی متفاوتی نیاز دارند، به همین دلیل است که لجستیک زنجیره سرد به عنوان حمل و نقل با کنترل دما یا تدارکات زنجیره خنک نیز شناخته می شود.

زنجیر سرد چه تفاوتی با زنجیره تامین دارد؟

زنجیره های سرد با زنجیره های تامین معمولی از نظر برخی موارد تفاوت دارند که عبارتند از:

  • حساسیت محموله: محموله های زنجیره سرد به تنش حرارتی کاملا حساس هستند و سطح تحمل آن اغلب چند درجه میباشد.
  • بسته بندی :بسته بندی محصولات در لجستیک سرد بسیار پیچیده تر است زیرا باید عایق باشد و حاوی خنک کننده های فرار باشد.
  • هزینه‌ها : مدیریت زنجیره‌های سرد بسیار گران‌تر است، هم از نظر عملیاتی و هم در صورت بروز اختلال.
  • جابجایی محموله : جابه جایی محموله باید با دقت خاصی در محیط های کنترل شده با دما انجام شود.
  • رویه‌های گمرکی : زمانی که محموله‌های حساس غذا یا دارو در میان باشد،رویه های گمرکی پیچیده تر میشود.
  • پیچیدگی‌های عملیاتی : مدیریت عملیات لجستیک زنجیره سرد به دلیل عواملی مانند ماهیت محموله‌ها، احتمال خرابی سخت‌افزار/خنک‌کننده، الزامات نظارتی و حمل‌ونقلی سخت‌گیرانه و غیره بسیار سخت‌تر است.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!

× پشتیبانی آنلاین از طریق واتساپ