یکی از استراتژی های انبارداری و توزیع نسبتا جدیدی که امروزه در بیشتر شرکت های بزرگ جهان مانند:فروشگاه های زنجیره ای وال مارت ، شرکت رنو ، تویوتا ، فروشگاه آمازون و … از اهمیت زیادی برخوردار است و مورد استفاده قرار میگیرد،استراتژی کراس داکینگ cross docking میباشد که به طور کلی بر روی کاهش هزینه های انبارداری و نگهداری تمرکز دارد.
کراس داکینگ یا اتصال متقابل یک رویه است که در آن کالا بلافاصله پس از ورود از کانتینر تخلیه شده و از سمت دیگر جهت توزیع بارگیری میشود.به عبارت دیگر کالاها از طریق ناوگان های حمل و نقل از تولید کننده ها به انبار متمرکز که به عنوان یک گره میانی در زنجیره تامین عمل میکند ، منتقل شده و متناسب با مقصدی که دارند مرتب سازی ، برچسب گذاری و بسته بندی میشود که این فرایند باید کمتر از 24 ساعت انجام شده و محصولات از انبار خارج میشود. این عمل سبب میشود که فرایند های نگهداری کالا و انبارداری به حداقل رسیده و در نتیجه باعث کم شدن هزینه های مربوط به انبارداری و لجستیک میشود .
در استراتژی کراس داکینگ تمام وسایل نقلیه به سمت همه مقاصد حرکت نکرده که در نتیجه کارایی زنجیره تامین را افزایش خواهد داد.
فرآیندها در انبار کراس داکینگ (انبار عبوری)
همانطور که میدانید تمامی انبارها از 4 عملکرد اصلی برخوردار هستند که عبارتند از : دریافت ، ذخیره سازی ، جمع آوری سفارشات و ارسال کالا. انبار کراس داکینگ دو مورد از فعالیت های روتین انبار های معمولی که ذخیره سازی و جمع آوری کالا می باشد ، حذف میشود که سبب شده هزینه های سازمان کاهش یابد.
بنابراین کراس داکینگ ذخیره و جمع آوری سفارشات را متوقف ، دریافت و و ارسال را فعال نگه میدارد.به بیان دیگر در انبارهای سنتی، کالاها تا زمان سفارش مشکاهش هزینههای نیروی کارتری در انبار نگهداری می شود اما در انبار عبوری، مشتریان در مورد محصولات موجود در انبار اطلاع دارند و نیازی به ذخیره سازی دیگر نیست.
چرا باید از نگهداری محصولات در انبار خودداری کنیم؟
- افت ارزش کالا:به دلیل تغییر در تقاضا و پیش آمدن مشکلاتی مانند کهنه شدن محصول،ارزش آن کاهش پیدا میکند.
- تغییر در تقاضا:ممکن است تقاضای محصول در گذر زمان کاهش یابد که در نتیجه سبب می شود محصولات در انبار باقیمانده و ارزش آن کاهش یابد.
- افزایش خطر سرقت:قرارگیری محصولات در انبار، آنها را در معرض سرقت یا سایر حوادث قرار میدهد.
مزایای کراس داکینگ
- صرفه جویی در فضای ذخیره سازی
- کاهش یافتن تعداد عملیات و جابه جایی کالا
- سریع تر شدن زنجیره تامین
- کاهش یافتن مصرف انرژی در زنجیره تامین
- سازگار شدن زنجیره تامین با محیط زیست
- بهبود خدمات به مشتری
- خطر کمتری کالاهای انبار را تهدید می کند
- سازماندهی بیشتر خط عرضه شرکت
- وسایل حمل و نقل مسافت های کمتری را طی می کنند
- ارسال سریع کالا به بازار
انواع کراس داکینگ
جهت توصیف انواع فعالیت ها، میتوان از مفهوم کراس داکینگ بهره برد.چرا که تمام فعالیت ها ، مفهوم حمل و نقل و جمع آوری سریع محصولات را در بر دارند.طبق این مفهوم انواع کراس داکینگ عبارتند از:
- کراس داکینگ تولید (Manufacturing Cross Docking):با توجه به این مورد که برنامه تولید از قبل مشخص میباشد،دیگر نیازی به نگهداری و انبارش مواد اولیه نیست.بنابراین کراس داکینگ تولید به معنای جمع آوری مواد اولیه مورد نیاز تولید است.
- انبار عبوری توزیع (Distributor Cross Docking):انبار عبوری توزیع به معنای جمع آوری محصولات از تامین کنندگان مختلف در پالت محصولات میباشد که به محض دریافت اخرین کالا،به دست مشتری میرسد.
- کراس داکینگ خرده فروشی (Retail Cross Docking):کراس داکینگ خرده فروشی همانطور که از نام آن مشخص است،مربوط به فروشگاه های خرده فروش میباشد که فرایند آن شامل گرفتن محصولات از تامین کننده ها و طبقه بندی آنها است.
کراس داکینگ برای چه انبارهای مناسب است؟
- انبارهایی که تقاضای کالای آن پایدار است.
- انبارهایی که محصولات آن سریع منقضی شده و خراب میشود.
- محصولاتی که تخفیف خورده اند و بخشی از تبلیغات ویژه هستند.
- کالاهایی با زمان تحویل کم و با ارزش بالا
چالش های کراس داکینگ
- تقاضای غیرقابل پیش بینی مشتری
- طراحی تاسیسات مربوطه
- تغییر یافتن پویایی کسب و کار
سخن آخر
در این مقاله پی بردیم که کراس داکینگ فرصت های مناسبی در جهت صرفه جویی هزینه ها ایجاد می کند که اجرای آن نیاز به بررسی دقیق یک کسب و کار، سرمایه گذاری در هزینه های اولیه دارد.اگر به دنبال شرکت باربری یخچالدار معتبر جهت حمل مواد فاسد شدنی و منجمد میباشید، با ما تماس بگیرید.از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بوده اید از شما سپاسگزاریم.
بدون دیدگاه